Gyors hírek:
Mar 26
Torzul a médiapiac? - Novemberben dönt a GVH PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. október 01. péntek, 08:41

Ha nem él hosszabbítással a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), akkor november első felében megszülethet a Ringier-Axel Springer fúzióval kapcsolatos döntés - mondta a Napi Gazdaságnak a GVH kommunikációs csoportvezetője.

Zenisek Andrea jelezte: bonyolult konstrukcióról van szó, kétfázisú eljárásban vizsgálódnak, amely július elején indult meg. Az ilyen eljárások jogszabály által biztosított határideje négy hónap, amit a hivatal 45 munkanappal meghosszabbíthat.

Az eljárás tétje az, hogy egy irányítás alá kerülhetnek-e a két kiadó termékei. Amennyiben a GVH "csont nélkül" adna engedélyt, úgy a Ringier-Axel Springer közös cége adná ki például a Blikket, a Nemzeti Sportot, a Hot magazint, illetve több vidéki napilap mellett a Világgazdaságot és számos magazint, amelyeket most az Axel Springer magyarországi cége ad ki. A Ringier tulajdonos a Népszabadságot jegyző kiadóban is, így elképzelhető, hogy ezzel együtt már olyan médiakoncentráció valósulna meg, amely torzítaná a piacot - írta a Napi Gazdaság. A lap szerint ezért lehetséges, hogy a hivatal bizonyos feltételekkel járul hozzá a fúzióhoz - ezek között lehet olyan is, hogy a Ringier-nek meg kell válnia például a Népszabadságtól.

A GVH vélhetően azt is vizsgálja, hogy a nyomdapiacon milyen ereje lenne a közös vállalkozásnak, hiszen jelenleg mindkét cég saját nyomdát üzemeltet. A lengyel, a szerb, a szlovák, a cseh, a svájci, a német és az osztrák versenyhivatal már jóváhagyta a Ringier-Axel Springer fúziót.

Forrás: MTI

Módosítás dátuma: 2010. október 01. péntek, 08:47