Gyors hírek:
Mar 26
Heidelberg Quickmaster DI 46-4 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. április 16. péntek, 11:22

A többfokozatú nyomdai vállalkozásoknak, a professzionális gyorsnyomdáknak, a kiadóknak vagy a vállalatok házi nyomdáinak
Izgalmas üzleti területeket nyithat meg a Quickmaster DI 46-4 típusú nyomógép, amelyet a heidelbergi szakemberek a 200-5000 közötti példányszámtartományhoz terveztek.Igy a nyomdai előkészítő (prepress) üzemeknek is lehetőségük nyílik arra, hogy az ún. Direct Imaging technológiával (a rendelkezésre álló PostScript adatokkal a filmre történő levilágítást elhagyva) közvetlenül nyomatokat készítsenek. Ebben az esetben a Quickmaster DI 46-4 típusú nyomógépet alkalmazó vállalkozás az elektronikus nyomdai előkészítést a kész nyomattal fejezi be, és így vevőinek teljes megoldást képes nyújtani. A gyártó cég információi szerint az új technológiánál a gyorsaság a legfontosabb. Például a rendelkezésre álló Bitmap-adatokból 500 db egyoldalas négyszínes prospektus kevesebb mint 15 perc alatt előállítható.
Ehhez azonban az szükséges, hogy a Quickmaster DI 46-4 szerves részét képező PostScript Level 2 Raster Image Processor az előkészítés területéről érkező adatokat rácsadatokká (Bitmap) alakítsa át. Ezekkel az adatokkal történik a nyomógépben található infravörös lézerdiódák vezérlése.


Az egyes nyomóművekben 16-16 lézerdióda található, ezek segítségével történik a nyomóforma közvetlen kialakítása a négy nyomóműben egyidejűleg, nagy illesztési pontossággal. A lézersugár a speciális, többrétegű nyomófólián kis méretű, éles szélű mélyedéseket hoz létre.
Ezek a helyek nyomdafestéket vesznek fel, míg a nyomófólia más részein található szilikonréteg a festéket taszítja. Így a hagyományos ofszetnyomtatásnál szükséges nedvesítőfolyadék feleslegessé válik. A nyomdai megrendelés előkészítése szinte teljesen automatikusan történik.

A munka megkezdése előtt a kezelőszemélynek a nyomófóliákai mind a négy nyomóműben meg kell újítani".
Ez a művelet egy teljesen új megoldással történik: a nyomófólia egy tárolóhengeren, a nyomógép formahengerében kerül elhelyezésre. Az elhasznált nyomófóliát egy hasonló tárolóhengerre feltekercselik. A fóliák továbbtekercselése mind a négy nyomóműben egyidejűleg néhány másodperc alatt megtörténik.
Egy adott fóliatekercs 35 produkcióhoz elegendő.

Ezt követően a fóliatekercset gyorsan és problémamentesen kicserélik. A nyomófólia illesztékpontos levilágítása mind a négy színnél egyszerre történik. Ez a folyamat, 1270 dpi-s felbontást feltételezve, csupán 6 percet vesz igénybe.


Heidelberg Quickmaster ofszetgép szerkezete.
(Megfígyelhetők az egyszerű mechaníkai elemek és a sok elektroníkus vezérlésí megoldás.)
Egy speciális berendezéssel végzett gumikendőtisztítás után a gép nyomtatásra kész állapotba kerül. A teljes folyamat, tehát a nyomófólia megújítása", a levilágítása és a gumikendő tisztítása összesen 8 perc, amely gombnyomásra, teljesen automatikusan történik.

A nyomófólia levilágítása két különböző felbontási fokozatban történhet. Az egyik fokozat 1270 dpi, amely elegendő egy 60 vonal/cm-es ráccsal történő ofszetnyomtatás elvégzéséhez.

Különleges igényű nyomdai munkákhoz 2540 dpi-s felbontás is rendelkezésre áll.

Mivel a nyomófóliára a levilágítás pontos illesztéssel történik, így a beigazítási művelet elmarad. A víz nélküli ofszettechnológia pedig szükségtelenné teszi a festék/víz egyensúly megteremtését.
A CPC-vezérlésű festékvályú előbeállítása, az adott munkához szükséges festékprofilnak megfelelően, a rácsadatok átszámítása alapján történik. Ha a festékezésben kisebb korrekciók szükségesek, akkor ezt a gépkezelő a központi vezérlőhelyről távszabályozással végezheti el. A Quickmaster DI 46-4 típusú nyomógép összes funkcióját a jól bevált digitális CPTronic vezérlőrendszer irányítja és ellenőrzi. A Quickmaster DI 46-4 nyomógépben a szárazofszet eljáráshoz kifejlesztett festéket kell használni.

Ezt a festéktípust napjainkban már számos gyártó kínálja a négy alapszínben és különleges színekben is. Így a festékfelhasználás többletköltségei minimálisak, összehasonlítva a más típusú digitális nyomógépek üzemeltetéséhez szükséges, jelentősen drágább tónerekkel.
A víz nélküli ofszetnyomtatás nagy fedettséget, kontrasztos és éles nyomatot eredményez.

Az egyenletes nyomatminőség biztosítása érdekében a festékadagoló és fesékeldörzsölő hengert nyomóművenként hűtőrendszerrel szerelték fel.
A Quickmaster DI 46-4 nyomógépen az ismert gumikendőtípusok problémamentesen alkalmazhatók. Az automatizált festékezés-előbeállítás és a szárazofszet eljárás a beigazítási selejtet minimálisra csökkentheti. A Quickmaster DI 46-4 az íves ofszetgépek közül szokatlan konstrukciós elvével tűnik ki.

Az ún. "szatellit" nyomómű-elrendezés következtében az egyes nyomóművek a négyszeres átmérőjű ellennyomó henger körül helyezkednek el. Ez teszi lehetővé, hogy a négyszínes nyomat egyetlen ívfogó zárássalnyitással elkészüljön ami igen pontos illeszkedést biztosít.
Az ellennyomó henger 720 mm-es átmérője az íveknek jó kifekvést biztosít, ami különösen a kartonnyomtatásnál jelent előnyöket. A feldolgozható nyomathordozók széles skálája a 60 g/W-es papírtól a 0,3 mm vastagságú kartonokig terjedhet. A maximális ívméret 340x460 mm, a legkisebb feldolgozható papírfelület 89x140 mm.
Heidelberg Quickmaster DI sorozat
A nyomógép be- és kirakószerkezete gyorsan és egyszerűen állítható át az egyík formátumról a másikra.
A Quickmaster DI 46-4 alkalmazási területe nem korlátozódik kizárólag a kis példányszámok készítésére. Az el-érhető legnagyobb nyomtatási teljesítmény 10 000 ív/óra, és ez a nagyobb példányszámoknál is gazdaságos termelést biztosít. Az előzetes kísérletek során bizonyítást nyert, hogy a nyomófólia példányszámbírása kb. 20 000 nyomat. Egy digitális nyomógép teljesítményét döntő mértékben a vezérléshez érkező adatok mennyisége és minősége határozza meg. A heidelbergi gyár ezért egy teljes körű nyomórendszert fejlesztett ki.

Ennek a rendszernek a részei:

- a különleges nyomógép,

- nagy teljesítményű PostScript Level 2 RIP,

- a gyors on-line kapcsolat a RIP és a nyomógép között.

A RIP a Windows NT üzemeltetési rendszer bázisán dolgozik. Az alkalmazott rácsozási eljárást a Direct Imaging eljárás számára dolgozták ki. A rendszer vezérlése PostScript adatok segítségével az előkészítés (prepress) területéről történik. A már rácsozott oldalak utólagos ellenőrzése képernyőn (soft-proof) lehetséges. A rácspontok felépítése és szerkezete különböző nagyítási fokozatokban (egészen a pixel méretig) megjeleníthető a képernyőn. Így a kezelőszemélynek lehetősége nyílik arra, hogy a beigazítás során a nyomatot a számítógép tárolójában lévő rácsadatokkal összehasonlítsa ha a PostScript adatok átvétele során problémák jelentkeznének.
A RIP mellett 1, illetve 2 gigabyte tárolókapacitású puffer áll rendelkezésre az érkező munkák fogadására.
A digitális nyomórendszer SCSI kapcsolódási pontjaihoz mágnesoptikai lemezek vagy mágnesszalagos adattárolók is illeszthetők.

A Quickmaster DI 46-4 digitális nyomógép "környezetbarát". A nyomófólia film nélkül készül, így a filmelőhívó és a fixír, valamint az ofszetlemez-készítés vegyszerei elmaradnak.
Mivel az eljárás víz nélküli ofszetnyomtatás, a vízadalékok is feleslegessé válnak. Az ív útja a nyomógépen Az íves ofszetnyomó gépek egyes szerkezeti elemei (nyomómű, festékezőmű, nedvesítőmű) közvetlenül a nyomtatási folyamatban vesznek részt.
Az ívtovábbító szerkezeti elemek, bár nem vesznek közvetlenül részt a nyomtatási folyamatban, fontos és nélkülözhetetlen részei a nyomógépeknek. A legjobban megszerkesztett nyomómű sem töltheti be maradéktalanul funkcióját, ha egy többszínes nyomat kivitelezésekor az ívek helytelenül kerülnek a nyomóműbe.
Az íváram folyamatosságát, az illeszkedést, a többszín-nyomó gépeken a nyomóművek közötti ívátadást és az ívek kenődésmentes kirakását a kirakóban különböző szerkezeti egységek biztosítják. Ezek az egységek íves ofszetnyomó gépeken eltérő műszaki megoldásokkal találhatók meg.

A folyamat során a munkafázisok a következők:

- ívleválasztás,

- ívtovábbítás a berakóasztalon,

- ívek pontos illesztése,

- ívek felgyorsítása és berakása,

- az ívek illesztékpontos rögzítése a nyomtatási folyamat alatt,

- a nyomtatási folyamat után az ívek kirakása, vagy átadása a következő nyomóműnek.

Az íváram minden fázisában az egyes ívek mindig rögzített állapotban vannak, ezt különböző pneumatikus vagy mechanikus eszközökkel érik el. Az ív útja a nyomógépen az ívoszlopról való ívleválasztással kezdődik.
Az egyes ívek leválasztása és a berakóasztalra továbbítása dörzskerekes és pneumatikus módszerű lehet. A mechanikus módszereket a korszeru ofszetgépeken már nem alkalmazzák. A pneumatikus berakószerkezetnek két változata ismeretes.
Az ún. sorszívós megoldás szerint az ívleválasztás egy szívósor segítségével az ív első élén megy végbe. A másik megoldás szerint, a Spiess-rendszerű berakókon külön szívókarpár végzi az ívek szétválasztását és külön szívókarpár a szétválasztott ívek továbbítását.

A Spiess-rendszer előnye a sorszívós leválasztással szemben a folyamatos ívtovábbítás lehetősége. Amíg a sorszívós ívleválasztásnál csak az ív hátsó élének elhaladása után kerülhet sor a következő ív leválasztására és továbbítására, addig a Spiess-rendszerű berakónál az ívek továbbítása folyamatos.
A leválasztott íveket hevederes görgős, kefés szerkezetek juttatják el az illesztésig. Az ívoszlopon nyugalmi helyzetben lévő ívek a berakóasztalra jutva meghatározott sebességű mozgást végeznek.
Ez a mozgás nem egyenletes sebességű, hanem lassulójellegű, hogy az illeszkedéskor az ívek nyugalmi helyzetben legyenek.
A nyugalmi helyzetbe került ívek illeszkedését az alapilleszték és az oldalilleszték teszi lehetővé.
A nyugodt ívberakás az illeszkedésbiztos nyomtatás előfeltétele, ezért az egyes nyomógépeken az ívek továbbítását pneumatikusan működő és az ívek mozgását kísérő szerkezetek lassítják.
Az íváram bizonyos szakaszait mechanikusan, elektronikusan és fotooptikai megoldásokkal ellenőrzik.

Ilyen ellenőrzési pontok a berakóasztalon a kettős ívkioldó, az alapillesztéknél a fotocella, amely a nem megfelelően ér kező ívek berakásakor kikapcsolja a berakószerkezetet a nyomás egyidejű levétele mellett.