Gyors hírek:
Apr 19
Kiterjesztették a nyomozást az osztrák állami bankjegynyomda ügyében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 29. kedd, 10:06

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2011. november 28., hétfő (MTI) - Az Osztrák Nemzeti Bank volt és jelenlegi vezetőire is kiterjesztette a nyomozást az ügyészség az állami bankjegynyomdánál felmerült korrupciógyanúval kapcsolatban - közölte maga a bank hétfőn Bécsben.

Az osztrák Bankjegy- és Biztonsági Nyomda (OeBS) az osztrák jegybank (OeNB) tulajdonában van, felügyelőtanácsát a nemzeti bank vezetősége alkotja. A nyomda korábban őrizetbe vett illetékeseinek vallomása alapján felmerült a gyanú, hogy a felügyelőtanácsban tudtak azokról a kifizetésekről, amelyek a feltételezés szerint szíriai és azerbajdzsáni illetékesek megvesztegetését célozták.
A jegybank közleménye szerint a büntetőjogi eljárást "formális okokból" terjesztették ki a nyomda 2005 és 2011 közötti felügyelőtanácsának tagjaira, köztük a nemzeti bank jelenlegi kormányzójára, Ewald Nowotnyra és Nowotny elődjére, Klaus Liebscherre. A bank visszautasította a vezetőket érő gyanúsítást.
A nyomozás középpontjában az osztrák pénznyomda egyes külföldi megrendelései állnak. A gyanú szerint szíriai és azeri illetékesek kenőpénzt kaptak az üzletkötésekhez kapcsolódóan. A nyomozók vizsgálnak egy Panamában bejegyzett céget, amelyen keresztül a gyanú szerint 14,5 millió euró folyt a nyomdától külföldi tisztségviselőkhöz. 
A botrányt a jegybank robbantotta ki októberben, amikor a nyomda teljes vezetőségét azonnali hatállyal elbocsátotta és feljelentést tett a vélt korrupció miatt. A bank közlése szerint az OeSB a vitatott kifizetéseket a megrendelő országokba történő pénzszállítás logisztikai költségeiként tüntette fel, s csak néhány hónapja merült fel a gyanú, hogy az OeBS igazgatósága hazudott a felügyelőtanácsnak. 
A nemzeti bank százszázalékos tulajdonában álló bankjegynyomda előzőleg a nyáron vonta magára a sajtó érdeklődését, amikor kiderült, hogy egy 2008-as szerződés alapján bankjegyeket nyom a kormányellenes tüntetéseket brutálisan elnyomó, s időközben az EU által szankciókkal sújtott szíriai kormánynak. A bankók szállítását augusztusban ideiglenesen leállították, és a nemzeti bank közölte, hogy a decemberben esedékes következő szállításig felülvizsgálja a szerződést.

kpk \ knc

MTI 2011. november 28., hétfő 19:13