Gyors hírek:
Apr 19
Állami Nyomda - stabil árbevétel, csökkenő üzemi eredmény PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 29. kedd, 09:57

Budapest, 2011. november 18., péntek (MTI) - Az Állami Nyomda (ÁNY) Nyrt. konszolidált mérleg szerinti eredménye, árbevétele, exportja és EBITDA-ja növekedett az év első kilenc hónapjában, az üzemi eredmény azonban a romló gazdasági környezet miatt nem tudott ezzel lépést tartani. Az éves nettó eredmény a cég előrejelzése szerint 800 millió forint körül alakulhat - közölte a társaság pénteken.

Az ÁNY a nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) szerinti, nem auditált, konszolidált jelentés szerint 2011 első három negyedévében a kamat, adózás és kisebbségi részesedés figyelembe vétele után 548 millió forint konszolidált mérleg szerinti eredményt ért el, amely 55 millió forinttal (11 százalékkal) nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. 
A társaság az első három negyedévben 13,1 milliárd forint árbevételt ért el - 4 százalékkal többet az előző évinél - a két stratégiai termékszegmensnek, a biztonsági termékek és megoldásoknak, valamint a kártyagyártásnak köszönhetően. 
Az export árbevétel szeptember végéig 67 százalékkal, 3,5 milliárd forintra nőtt, ami mögött a chipes kártyák gyártásának növekedése és az új román cég konszolidálása áll. Az EBITDA 1238 millió forintot ért el, 3 százalékkal magasabb, mint 2010 azonos időszakában. 
A romló gazdasági környezet ugyanakkor jelentősen kihat a társaságra és ügyfeleire is - ismerteti a társaság közleményében. Egyfelől a válság hatására a nyomda ügyfelei elhalasztották a magas hozzáadott értékű többletszolgáltatásokat nyújtó termékek megrendelését, másfelől az ÁNY - hosszú távú érdekeinek megfelelően - a kiemelt ügyfelek számára többlet tevékenységeket és plusz szolgáltatásokat is nyújtott. E két tényező hatására az első három negyedévben 3 százalékkal, 678 millió forintra csökkent az üzemi eredmény az előző évhez képest. 
"Megrendelőinkkel szoros az együttműködésünk. Ügyfélkörünk stabilitásának hosszú távú megőrzéséhez szükség volt arra, hogy ügyfeleinkkel közösen viseljük a válságból fakadó nehézségeket. Ennek is köszönhetően meg tudtuk őrizni megrendelőink bizalmát. Ezt jól mutatja enyhén emelkedő árbevételünk is. Ugyanakkor néhány korábban tervezett, magas hozzáadott értékű projekt az általános gazdasági helyzet miatt csúszást szenved. Ezért a válság hatását csökkentő többletszolgáltatások és a halasztott projektek éves nettó eredményünket is befolyásolják, amely az előrejelzéseink szerint, az év végén 800 millió forint körül alakulhat" - idézi a közlemény Zsámboki Gábort, az Állami Nyomda vezérigazgatóját.
Az Állami Nyomda Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papír a pénteki kereskedést 620 forintos árfolyamon, 9 forintos emelkedéssel zárta. A részvények árfolyama az utóbbi egy évben 601 és 818 forint között mozgott.

ebz \ guz

MTI 2011. november 18., péntek 18:47